Qime eller Loppe

Persisk gryta med namnet Qime och för de som kommer från Irak så kallas den för Loppe.

Det är halva kikärtor gryta med kött och torkad lime serverad gott med och fluffigt saffrans ris toppad med berberis bär och hackad pistage.

  • Ursprung: Persien och Irak
  • 23 ingredienser

Ingredienser

Saffran
1 gr saffran
2 tsk salt
1 krm malen kardemumma

 

Gryta
1 dl berberisbär/zeregch
300 gr torkade halva kikärtor
500 gr grytbitar, lamm eller kalv
2 st gul lök, hackad
4 st vitlöksklyftor
1 msk olja
1/2 msk curry
1/2 msk gurkmeja
1 tsk paprikapulver, spiskummin
2 hela kardemummakärnor
En halv kanelstång
2-3 st lagerblad
2 st torkad lime
2 krm svartpeppar

 

Såsen
1 paket passerade tomater
1 matsked olja
Salt vid behov
2-3 torkade limes eller 1 tsk malen torkad lime

 

Övrigt
Pommes strips
Skalade osaltade pistaschenötter

Gör så här

Jag använder mig av Al amiri ris som finns i nästan alla utländska mataffärer.

Det första man ska göra innan man börjar matlagning med en rätt som har ris är att alltid blötlägga den.

Om man har saffran till så ska man även förberedda saffranet så den är färdig vid användning och det gör man så här.

Saffran:
I en mortel häller du i 1 gram saffran tillsammans med 2 teskedar salt och 1 krm malen kardemumma. Mortla den väl. Häll i den i ett glas. Häll i 2 dl kokt vatten och ha något som täcker glaset och låt stå.

Berberisbär / Zeregch:

  1. Ta 1 dl bär och häll upp den i en djup skål.
  2. Koka 3 dl vatten och häll över bären och låt stå.

Gör så här:

  1. Börja med att blottlägga de torkade halv kikärtorna i ca 1 timme. Under tiden förbereder man köttet.
  2. Ta 500 gram grytbitar. Valfri ifall det ska vara från kalv eller lamm men jag använder mig av lammkött.
  3. Börja med att steka kött utan olja i ca 10 min. När den får fin brun färg lägg i: 2st gul lök, hackad, 4st vitlöksklyftor, 1 msk olja.
  4. Låt de stekas i ca 10 ytterligare 10 min. Sedan krydda med: 1/2 msk curry, 1/2 msk gurkmeja, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk spiskummin, 2 hela kardemummakärnor, en halv kanelstång, 2-3 st lagerblad, 2st torkad lime, 2 krm svartpeppar.
  5. Låt de blanda i ca 5 min. Sedan så häller du i 1 matsked salt och 2 liter kokt vatten och låt koka i hög värme i ca 10 min sedan sänk till 4an och ha det i ca 30 min.

Såsen:
Blanda: 1 paket passerade tomater, 1 matsked olja, salt vid behov och 2-3 krossade torkade lime men viktigt att ta ut kärnona ur den då den blir besk. För att underlätta kan man ha i malen torkad lime och då ska man ha 1 tesked. Låt allt koka i 10 minuter.

Kikärtorna:

  1. I en annan kastrull kokar du upp 1 liter vatten tillsammans med 1 kaffesked salt.
  2. Häll i kikärtorna och blanda väl. Det kommer komma upp vit skum man får stå och ta bort den då och då. Ta en kikärta när du ser att den är lagom kokt inte hårt och inte mjukt sila av och låt stå så länge.

Grytan:

  1. Hetta upp olja med 1 matsked olja.
  2. Häll i tomatsås.
  3. Häll i de kokta kikärtorna. Blanda väl och låt det i ca 3 min på hög värme.
  4. Häll i köttet och halva köttbuljongen.
  5. Blanda väl och låt koka på 4:an i ca 15min. Om grytan känns vattnig, ha locket på glänt och lått den koka i ca 10 min på hög värme. Är grytan för tjock så häll i köttbuljong.
  6. Nu är grytan klar och det är bara att hälla upp i en skål och toppa med minipotatischips. Har man ingen så kan man skala potatis och dela smalt och stekta i olja tills de blir krispiga.

Fluffiga riset:

  1. Koka upp 2 liter vatten i en kastrull tillsammans med en matsked salt.
  2. Sila av riset från den kalla vattnet och häll i den kokade vattnet. Låt riset koka i ca 7-10min.
  3. Sila av riset.
  4. I samma kastrull hettar du 1matsked olja och 2 krm salt.
  5. Lägg försiktigt i riset blanda försiktigt och låt stå i ca 20 min på den lägsta värmen. Med lock på. Här är det viktigt att inte öppna eller röra riset.
  6. Blanda riset försiktigt och ha locken på glänt. Släck under. 
 
 
Sila av bären. Hetta upp en stekpanna med 1 matsked smör. Häll i 1 matsked från saffranet som vi förberedde från början. Häll över bären och stek i 5 min.
  7. Ta en djup skål ha i 1 dl ris och blanda den tillsammns med 4 matskedar saffran. 
 
Blanda det väl. 
 
I ett stort fat häller du i det fluffiga riset. Sedan häller du över saffrans riset här kan man göra hur man vill med det antigen bara ha den i mitten eller dekorerar så det blir gult och vitt ris.
  8. Sedan har man i berberisbären och skalad osaltade pistage.

Presentation

Mitt namn är Hejer Daher och jag är 30 år.

Jag är från Irak men kom till Sverige när jag var 9månader. Mina föräldrar kommer från Irak. Jag bor i Malmö, tillsammans med min man och två barn.

Jag har alltid haft intresse för matlagning. Jag är en som gärna testar nya recept men jag håller mig alltid till traditionellt. hemlandsmat. Jag började laga mat tillsammans med min mamma redan när jag var 15år. Drömmen innan var att kunna skriva hemlandets recept på svenska och tillaga dem, lägga upp de för allmänheten så alla kan ta del av de goda vi har.

Men pluggande, äktenskapen och barnen tog all min tid. Innan dess hade jag en stor matgrupp på Facebook, ett instagram konto där jag delar av med mig mina recept, hur de tillagas och vart man kan köpa ingredienserna så man kan tillaga rätten utan att känna vart kan jag hitta alla saker.

Jag brukar dela med min hur jag tillagar det från grunden tills jag lägger upp det och fotar. Min familj och alla nära och kära och alla vänner som känner mig älskar bokstavligen min mat och jag är ganska nöjd och glad att de får ta del av den irakiska köket och testar vidare.

Från hela mitt hjärta så tackar jag min mamma över dessa recept utan hennes matlagning hemma och utan hennes kärlek till hennes land skulle vi aldrig äta det vi har ätit hemma.

Det jag har lärt mig och lär mig idag ska jag föra det till mina barn jag vill de ska växa upp med hem kulturellt mat. De har två olika kulturer, det blir mer spännande det blir massa mat och recept som ska utnyttjas.

Min mamma har alltid haft kulturen med sig. Sen vi var små så har den irakiska köket inte lämnat oss. Idag är jag 30 år och jag har med mig vidare den irakiska köket till min man och familj. Jag har två små barn en är 4 och en är 7 år gamla och de äter enbart hemkulturellt mat. Jag lagar mat från alla håll men irakiska och persikaköket är prio hemma hos oss.

Barnens pappa är från Iran därför är det en mix från de två köket.

Min mamma berättade alltid om det irakisk mat. Hon hade alltid ett minne från var och en rätt. Mamma lagade alltid extra gott när vi firade högtider.

Med hennes minnen när hon lagade maten för oss tog jag med mig till mina barn. De rätter som min mamma lagade för oss och vad de betydde för henne betyder mycket för mig för jag lagar dessa rätter när vi idag firar samma högtid, gemensam eller middag tillsammans.

Denna rätt är ganska känd. Det är verken Beryani eller Qozi men denna rätt lagade mamma alltid om vi fick gäster eller om vi firade något spic. Det är rätt som består av Kyckling med ris, potatis, Vermicell, russin och nötter.

Mamma har alltid sagt kryddorna i maten är hemligheten till receptet. Med stekta kardemumma, kanel och russin gör att smaken blir saftig i munnen och doftar i näsan. Hon säger det betyder att denna maträtt lagas till någon speciell högtid. Då ska det vara extra gott att dofta mer. För mig tillagar jag maträtten idag hemma hos mig under varje högtid. Riset är saftig, kycklingen är mör och kryddorna gör det mer extra. Även utseendemässigt så är rätten ganska fin och lockar ögonen till sig.

Vi irakier har en kärlekshistoria med kebab. Kebab spett är ett måste i den irakiska köket. Sen jag var liten så grillade vi alltid kebab. Kebab åt vi med hembakat bröd, grillade tomater och lök. Ska man bjuda in vänner eller äta ute på restaurang så väljer man alltid kebab. Mamma sa att kebab räknades som mat till de man älskar så därför har vi alltid grillat kebab när vi har en stor gemensam middag med nära och kära eller när man bjuder en man älskar. Hon säger att de alltid satt flickor med stora köttbitar. De fick sitta och hacka köttet smått då de inte hade tillgång till en köttfärsmaskin. De kunde sitta i timmar för att hacka köttet smått för att bli köttfärs. De slutade alltid med att de gjorde klart 20.25kg kött. Sedan fick man sitta och fixa kebaben i kebabspett och sedan fick man hjälpa till att grilla och fixa resterande för att äta. Mamma gjorde det med oss sicellt mig då jag är äldst hemma. Jag fick alltid vara med när hon la in stora kött bitar i köttfärs maskinen, vi fick knåda kebaben med kryddor och lök så tårarna rann. Sedan fick vi alltid testa göra de till kebabspett med hjälp av pinnar eller aluminiumstång Ohh gud vad roligt jag minns hur händerna luktade kött och hur ögonen sved från löken men det var den bästa tiden vara där med mamma och tillaga en rätt där alla sedan ska äta tillsammans.

När jag gifte mig med min man som har rötter i Iran så är kebab också något de avgudar. Det är deras huvudrätt. Men de äter det inte som oss irakier de äter den gärna med ris smaksatt med saffran toppad med pistage och berberisbär. Gud vad gott. Därför blev detta en mix jag tillagar alltid rätten med både ris och bröd för att hålla traditionen vid lov till våra barn som förhoppningsvis för det vidare.

Maträtten Qime serveras hos oss irakier när vi sörjer under Muharam månad. Det är en gammal tradition från mammas gammal gammal gammal mormor och deras mödrar och tills idag är denna rätten ganska känd.

Den är inte sorlig att äta. Den är avancerad att tillaga men tanken och känslorna som kommer när man just tillagar rätt är så skön för kroppen. Då är man en del av sörjandet och när den serveras sägs det att den ger belöningar så det har alltid varit en tävling med att vem som lagar mest och delar flest talrika.

Kryddorna, kikärtorna och köttet smälter i munnen. Trots den sorgsna historien så är den gudomlig, god och man kan inte avstå att äta den.

Den tillagas under nästan hela Muaharam månad ( Islamisk månad som kan inträffa under en vanlig månad i den vanliga kalendern). Den tillagas med kärlek och fler händer i alla deltar. Just den rätten ska vidare till mina barn, barnbarn och deras barn och barnbarn. En rätt som är mer än 500år gammal. Som än i dag går vidare.

Hejer Daher bild Global Matkultur

Se fler recept

Våra varumärken

Projektet Global Matkultur finansieras av
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Res jorden runt i ditt kök

Vår passion är att föra världens smaker till ditt kök, så att du kan uppleva ett globalt och kulinariskt äventyr varje dag.