Förbeställ kokboken

Fyll i formuläret nedan

Var med och bidra till boken

Lämna in recept

Tillsammans

Global Matkultur” kokboken är inte bara vårt arbete, det är en gemenskapens verk. Vi tror att många minnesvärda matupplevelserna delas av människor som har tagit med sig recepten när de har flyttat till nya platser. Kanske du känner igen dig i detta? I så fall välkomnar vi dig att bli en del av vår bok och hjälpa oss att skapa något extraordinärt tillsammans.

Gamla recept

Har du dina rötter utanför Sverige, och har du ett familjerecept som har överförts från generation till generation, en älskad maträtt från din hemstad, eller ett annat historiskt recept som är försvinnande god? Oavsett vad det är, vi vill höra din matberättelse. Genom att bidra med ditt recept blir du en del av vårt kulinariska arv och hjälper till att bevara matkulturer från hela världen.

Mattradition

Runtom i Sverige lagas gamla recept som för mattraditioner från hela världen vidare till nästa generation. Tanken är svindlande, att så många matkulturer har kommit hit, alla med en berättelse, minnen från en annan tid, från en annan plats på jorden.

Upptäcktsfärd

Många rätter känner vi redan till, som kebab, piroger, hoummous och chicken tandoori. Men det finns så oändligt många fler spännande receptskatter som väntas för att bli upptäckta av matentusiaster. Det som dessutom ger maten en extra dimension är när det finns en historia knuten till den. Och med gamla recept kommer oftast en berättelse, ett minne. Vi vill höra historien bakom ditt recept. När åts den i ditt hemland, och med vem? Vad betyder just den här rätten för dig när du lagar den i ditt nya hemland Sverige?

Bevara mattraditioner

Projektet Global Matkultur har som mål att bevara och synliggöra dessa gamla mattraditioner, och du kan hjälpa oss med detta. Här på sidan kan du skicka in ditt recept. Vårt team kommer att granska recepten och göra en bedömning om de passar för boken eller här i vårt online receptarkiv. Om du blir utvald som en av våra receptstjärnor i kokboken kommer någon av oss hem till dig för en intervju och för att ta bilder på dig och din mat.

Svenska produkter

Tillagar man riktigt god mat krävs det förstklassiga ingredienser. Runtom i Sverige finns många kunniga mathantverkare och småskaliga bönder som tillverkar produkter och matvaror av hög kvalitet. Förutom recept från hela världen presenterar vi i kokboken mathantverkare runtom i Sverige som visar hur deras produkter kan användas för matlagning av rätter från jordens alla hörn.

Recept från när och fjärran, tillagade med lokala produkter skapar kulinariska broar, och det tror vi är framtidens mat. Är du mathantverkare så välkomnar vi dig till att bli en viktig del av kokboken. Ta kontakt med oss, så berättar vi mer.

Deadline

När en bok ska bli till så dyker rätt snabbt ordet “deadline” upp. Likaså här. Den här kokboken med en mångfald av recept från hela världen kommer ut i november 2024. Därför behöver vi ditt recept så fort som möjligt, senast december 2023. Hinner du inte lämna in ditt recept till dess, så är det ingen fara. Då kommer vi, efter granskningen, att publicera den här, på Global Matkulturs webbplats. Förresten, om du har fler än ett recept så är du såklart välkommen att skicka in flera. Men, det är gamla recept vi vill ha, för Global Matkultur handlar om mattraditioner från förr, som vi genom kokboken vill bevara och skicka vidare till framtida generationer.

Våra varumärken

Projektet Global Matkultur finansieras av
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Res jorden runt i ditt kök

Vår passion är att föra världens smaker till ditt kök, så att du kan uppleva ett globalt och kulinariskt äventyr varje dag.