Nasi Goreng

Ett från släkt till släkt-recept. Nasi Goreng betyder “stekt ris” och är Indonesiens svar på pyttipanna. En utmärkt rätt för att använda matrester och därmed finns det oändligt många variationer på den här älskade rätten. Jag hoppas att du kommer att älska det här receptet på Nasi Goreng lika mycket som vår släkt gör!

  • Ursprung: Indonesien
  • 23 ingredienser

Ingredienser

Nasi Goreng
9 dl långkornigt ris, t.ex. Basmati
500 gr kyckling eller skinkstek, i ca 2 cm stora tärningar Kan ersättas med t.ex. Quorn
200 gr bacon i tärningar
3 st stora gula lökar, hackad

 

Marinad för skinkstek/kyckling
3 msk ketjap manis
Sambal oelek
2 vitlöksklyftor, pressad
1 tsk malen spiskummin (djinten på maleisiska)
3 tsk malen koriander (ketoembar)
1 tsk malen ingefära (djahé)
1 tsk citronsaft (kan uteslutas)
1 tsk brun farinsocker (goela djawa, kan uteslutas)

 

Enkel jordnötssås enligt Smakminnen
1 dl jordnötssmör
1-2 msk hackad, stekt lök (Spara lite från när du lagar Nasi Goreng)
2-3 dl mjölk
Ketjap manis
Sambal oelek
½ tsk malen kummin
1 tsk malen koriander
½ tsk malen ingefära

 

Tillbehör
½ banan per person
1 ägg per person
Gurkstavar, mängd efter önskemål
Kroepoek: räkchips. Mängd efter önskemål
Syltad lök
Rostad lök

Gör så här

Nasi Goreng:

  1. Koka riset enligt förpackningens anvisningar. Räkna 1,5 dl per person. Det ska inte koka för länge och det ska bli helt torrt. Låt det svalna utan lock.
  2. Blanda ketjap, sambal oelek (efter smak, det är hett! Förslagsvis 1 tsk), 2 pressade vitlöksklyftor, och kryddorna. Kan uteslutas, men är gott: 1 tsk citronsaft och 1 tsk brun farin.
  3. Marinera den tärnade kycklingen eller skinksteken i denna blandningen i drygt en timme.
  4. Stek bacon, inte för hårt. Ta upp baconet och tillsätt till riset.
  5. Stek den tärnade löken i baconfettet på låg värme. Rör om ofta. Om du vill använda löken till jordnötssåsen, ta 1-2 msk och ställ åt sidan.
  6. Stek den marinerade kycklingen i smör. Du kan göra detta samtidigt som löken steks.
  7. Blanda kyckling och lök i riset. Använd gärna en wok, men annars fungerar en stor stekpanna med tjock botten.
  8. Stek risblandningen på låg värme. Om så önskas kan du göra mer marinad för att hälla över nasi gorengen, eller så tar du bara ketjap och häller över din nasi goreng. Rör om regelbundet.

Jordnötssås enligt Marloes:

  1. Fräs den hackade löken, 1-2 msk, i lite smör eller olja i en kastrull. Du kan även ta lite av löken från när du lagar nasi goreng. Om önskas kan även lite vitlök tillsättas.
  2. Tillsätt 1 dl jordnötssmör, 2-3 dl mjölk och en skvätt Ketjap manis/söt soja. Värm såsen och vispa för hand så att såsen blir jämn. Den ska inte vara för rinnig. Tillsätt mer mjölk om det behövs. Smaka av med Ketjap manis och Sambal Oelek. Tillsätt kryddorna efter smak.
  3. Låt såsen puttra någon minut, men passa den, för det är lätthänt att det bränns i botten av kastrullen. Servera i en skål på bordet så att alla kan ta efter önskemål. Denna sås passar utmärkt att doppa räkchips i.

Tillbehör:

  1. Skär bananerna över längden och stek de på medelvärme i en stekpanna med mycket smör. Börja steka på den runda sidan. Stek bananerna vackert gyllene på båda sidor och när de är färdigstekta kan de läggas på den färdiga nasi gorengen.
  2. Stek ägg efter middagsgästernas önskemål, stekt eller vändstekt. Lägg de färdigstekta äggen på nasi gorengen. Nu blir det trångt på fatet, då de samsas med de stekta bananerna!
  3. Skär gurkan i ca 1 dm långa stavar. Servera den i en separat skål. Övriga tillbehör: Räkchips, rostad lök och syltad lök.

Presentation

Många familjer har sin paradrätt, och vår signaturrätt, som har gått från generation till generation, är nasi goreng. Jag heter Marloes Öhrnell och bor med min familj i Örsundsbro i Uppland. Det är jag som tillsammans med min man Gunnar driver projektet Global Matkultur, och här delar jag med mig av en av mina släktrecept.

Min holländska sida av släkten kommer från Bergen i Holland, en pittoresk ort som är omringad av skog, gröna ängar och ligger ett stenkast från havet. Här bodde mina farföräldrar granne med John och Elly Vincken, och det är här receptets historia börjar.

John Vincken föddes under kolonialtiden i Indonesien. När Indonesien 1949 förklarades självständigt var det många som valde att flytta till Nederländerna. Så också John och hans föräldrar. Med sig hade de ett recept på Nasi goreng. Ett recept med kryddor som ketoembar (koriander), djahe (ingefära) och djintan (malen spiskummin) som tillsammans skapar varma smaker som leder tanken till fjärran östen.

Receptet är förmodligen från åtminstone 1930-talet, och den fick mina farföräldrar, som i sin tur gav den till sin svärdotter, min mamma. Som i sin tur gav den till mig. Jag har många härliga barndomsminnen av den här rätten. När vi hade gäster var det ofta just nasi goreng som serverades. Tillbehören gör att det känns extra festligt – stekta ägg som serverades som balek, eller balek balek – stekt eller vändstekt, stekta bananer, rostad kokos, rostad lök och gurkstavar.

När jag var student, bjöd jag studentföreningen på nasi goreng. En lättberusad studentkamrat sa att det kunde tolkas helt fel, men han menade att den man som jag skulle gifta mig i framtiden var lyckligt lottad, när jag kunde laga så här god mat. Och visst blev det så!

Det fina med recept som skickas vidare, är att alla sätter sin egen prägel på den. Min mamma ändrade ingrediensen griskött till kyckling. En lyckad ändring, tycker jag.

John och Elly Vincken

Se fler recept

Våra varumärken

Projektet Global Matkultur finansieras av
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Res jorden runt i ditt kök

Vår passion är att föra världens smaker till ditt kök, så att du kan uppleva ett globalt och kulinariskt äventyr varje dag.