Boerenkool

Boerenkool är potatismos med finhackad grönkål. Serveras med korv och skysås till. Denna värmande middag passar särskild bra under vinterhalvåret. Boerenkool kan lätt varieras på olika sätt, bland annat genom att ha stekta bacontärningar i, eller så gratinerar du den med riven ost i ugnen.

  • Ursprung: Holland
  • 4 portioner
  • 7 ingredienser

Ingredienser

Grönkålsstomp
1 kg mjölig potatis
200 gr grönkål – dubbla mängden för en grönare stomp
Mjölk (valfritt)
1 klick smör (valfritt)

 

Skysås
5 dl vatten
1 buljongtärning (kött- eller grönsaksbuljong)
1 msk smör
1 rågad msk mjöl
Colorit (valfritt)

 

Tillbehör
Stekt korv
Bacontärningar (valfritt)

Gör så här

Grönkålsstomp:

  1. Skär bort stjälkarna på grönkålsbladen. Hacka/skär grönkålen fint.
  2. Skala potatisen och koka tillsammans med den hackade grönkålen i vatten i en stor kastrull. Tillsätt lite salt.
  3. När potatisen är kokta, häll av vattnet. Du kan välja att använda kokvattnet när du gör en stomp. Eller så använder du varm mjölk.Gör en mos genom att köra med en mixer eller använd en stomp/potatismod.
  4. Tillsätt en klick smör och blanda.

Skysås:

  1. Koka upp en halv liter vatten och tillsätt en buljongtärning.
  2. I en annan kastrull: smält smör och tillsätt mjölet. Rör ihop och rör runt under några minuter. Tillsätt buljongen, lite i taget, och vispa under tiden.
  3. Smaka av. Blir det för salt, tillsätt lite vatten. För att få den rätta färgen, tillsätt några droppar Colorit.
  4. Servera grönkålsstomp med stekt korv och skysås. Du kan såklart också välja en annan köttbit eller ett vegetariskt alternativ.

Presentation

Jag heter Marloes Öhrnell och jag har mina rötter både i Holland och Sverige. Det är jag och min man Gunnar som driver projektet Global Matkultur. Jag växte upp i Bergen, Holland och min skånska mamma lagade mat från Holland, Sverige och många fler länder. Så blir det ofta när man växer upp med olika kulturer.

Det är lätt att endast tänka på festliga måltider när man vill dela recept från sitt hemland, men ibland är det just vardagsmaten som blir som en varm omfamning när man får äta det i sitt nya hemland. Så är det för mig med Boerenkool – grönkålsstomp, en rustik husmansklassiker från mitt hemland Holland.

IMG_20210719_143926

Se fler recept

Våra varumärken

Projektet Global Matkultur finansieras av
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Res jorden runt i ditt kök

Vår passion är att föra världens smaker till ditt kök, så att du kan uppleva ett globalt och kulinariskt äventyr varje dag.