Historiska maträtter

Kokboken

I Global Matkulturs kokbok samlar vi historiska recept som matälskare från hela världen har tagit med sig till Sverige. Skicka in dina recept och du kan bli del i vår kokbok.

Kokboken

Smakresa jorden runt

I Global Matkulturs kokbok hittar du en skattkista av traditionella recept som tar dig med på en smakresa genom världens kulturer och kulinariska traditioner. Recepten har kommit till Sverige tack vare matälskare från hela världen som har flyttat hit och har tagit sina mattraditioner med sig.

Var med i boken

Har du dina rötter utanför Sverige och älskar matlagning? Då är du kanske en av Global Matkulturs blivande receptstjärnor. Global Matkultur är ett projekt finansierad av Jordbruksverket och har som mål att bevara och synliggöra historiska recept och mattraditioner från personer som har flyttat till Sverige. Du kan hjälpa till med att bevara det fantastiska kulturarvet vi har i form av gamla recept.

Personliga recept

Hösten 2024 publiceras ett urval av de godaste recepten i en kokbok som tar dig på en kulinarisk jorden runt resa. Varje person som är med i boken berättar om de historiska maträtterna de har bidragit med, för varje rätt har sin historia och minnen.

Historien bakom maten
Barndomens mustiga kryddstarka grytor, spröda söta kakor och kanske doften av mormors syltkokning väcker minnen som blir särskilt starkt om du har flyttat till ett annat land. Visst kan en kulinarisk upplevelse förgylla stunden, men om du vet historien bakom maten, så får den en extra dimension.

Samma mat, annan plats

Tänk dig en dignande buffé med bland annat kibbe, hoummous, kebab och mycket annat gott som smakar och doftar av varma kryddor, serverad i en av Damascus vackra innergårdar. Den här fantastiska buffén har nu förflyttats till en lägenhet någonstans i Sverige. Samma goda mat, men i en annan del av världen. Tillsammans med släkten och kanske nyvunna vänner, hålls mattraditionen levande, och därmed minnena.

Din berättelse

Kanske du har dina rötter i Eritrea, och har minnen av en släktmiddag i en liten by ute på savannen? Eller kommer du från Kerala i Indien, och är uppväxt med riktigt kryddstarka rätter som du och din familj åt vid en vidsträckt strand? Eller så har du dina rötter på närmare håll, kanske du till och med är granne med Sverige och kommer från Finland? Det är dina historiska recept och berättelserna som vi vill höra.

Online recept eller kokbok

På Global Matkulturs sida kan du enkelt skicka in dina recept. Vi granskar ditt recept för att sedan göra en bedömning om den passar här på Global Matkulturs receptarkiv, eller om den passar för kokboken. Vi kontaktar dig om var ditt recept platsar och om du blir utvald för att bli del i kokboken kommer vi hem till dig för att intervjua dig och ta bilder på dig och dina historiska maträtter.

Närproducerad mat

Lokala produkter, tillverkade av yrkeskunniga odlare och mathantverkare gör maten du lagar så mycket godare. I kokboken presenterar vi småskaliga bönder och olika mathantverkare som har sina företag runtom i Sverige. Ett hållbart miljötänk och att främja lokala företag är grundpelarna för framtidens matproduktion, menar vi på Global Matkultur.

Bli del av boken

När vi pratar om att bevara och dela med oss av mattraditioner från hela världen så är hållbarhetstänket nyckeln för framtiden. Är du odlare, mathantverkare eller driver ett småskaligt jordbruk, då är du varmt välkommen att bli del av boken. Du får också möjlighet att synas här på webbsidan. Kontakta oss, så berättar vi mer.

När och fjärran
Tillagar du en historisk rätt från en annan del i världen med lokalt producerade råvaror, då pratar vi framtidens mat. Genom seklen har matinfluenser från hela världen kommit till Sverige och tillagats med det vi hade tillhands där och då. Svensk husmanskost är ett strålande resultat av detta.

Bidra med ditt recept

Ja, du förstår, den här boken vill du inte missa! Fortfarande är det möjligt att bli en av kokbokens receptstjärnor. Skicka in dina recept senast den 15 februari 2024, helst tidigare. Hösten 2024 publiceras Global Matkulturs kokbok som du kan förbeställa här på webbplatsen.

Gratis e-bok

Boken kommer att tryckas hos Vulkanmedia och e-boken är gratis i den utsträckning det logistiskt sätt går. Både den tryckta boken och e-boken kommer att finnas hos alla stora online bokhandel där du kan köpa den för en symbolisk summa.

Våra varumärken

Projektet Global Matkultur finansieras av
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Res jorden runt i ditt kök

Vår passion är att föra världens smaker till ditt kök, så att du kan uppleva ett globalt och kulinariskt äventyr varje dag.