16 9 Event historiska

Events

Lördagen den 22 mars 2025 är Global Matkulturs event på Historiska museet i Stockholm. Här bjuder vi på både lokalproducerad mat och smaker från hela världen, föredrag och olika aktiviteter. Välkomna!

 

GlobalMatKultur20240921-2828W

Event på Historiska museet

Följ med på en global matresa där du får provsmaka dig genom olika länders kök och upptäcka spännande smaker. På Global Matkulturs marknad kan du även utforska närproducerad mat från förstklassiga mathantverkare. Med hjälp av en karta kan du som besökare göra en lokal och global matresa.

Program:
Kl. 11-17 – Marknad på torget utanför Historiska museets entré och i Barockhallen. 

Kl. 11.15 – Föreläsning av Richard Tellström
”Varje tugga är en tanke – det bästa och värsta ur den 800-åriga mathistorien från den gemensamma smörknivens folk.”
Etnologen och måltidsforskaren Richard Tellström tar oss med på en fascinerande resa genom den svenska mathistorien.

Eftermiddag – Föreläsningar:

  • Kl. 14.45 Lia Starälv, Solkulla Matskog
    Lär dig hur du kan ta det första steget mot en egen matskog och odla mat på ett hållbart sätt.
  • Kl. 15.45 Emad och Anna Bayoumy, Pyramidbageriet
    De berättar om bageriets dramatiska historia och den urgamla surdegen från Egypten, som gått i släkten i generationer.

Lördag 22 mars, kl. 11–17
Barockhallen & vid Narvavägen utanför museets entré

Obs! Föreläsningen med Richard Tellström hålls i Barockhallen, där antalet platser är begränsat. Först till kvarn gäller.

Gratis entré till eventet– varmt välkommen!

Entréavgift gäller för Historiska museets utställningar. 

 

 

 

 

GlobalMatKultur20240921-2863W

Kulturnatten i Lund

Första eventet organiserade vi i samarbete med Kulturen i Lund. Under Kulturnatten den 22 september 2024 bjöd vi besökare på en marknad med både närproducerad mat, mathantverk och föreningar från hela världen. Etnologen och måltidsforskare Richard Tellström drog en stor publik med en föreläsning som bjöd på både skratt och intressanta fakta. Även på Global Matkulturs kommande event kommer han att föreläsa. Kulturen slog rekord i antal besökare: hela 3 600 personer kom för att upptäcka nya smaker från när och fjärran.

Vi vill tacka alla deltagare, både försäljare, mathantverkare, föredragshållare och besökare för att ni tillsammans gjorde detta till ett lyckat event. Och så klart ett stort tack till Kulturen i Lund för ett fantastiskt samarbete!

Nedan ett utdrag från programmet:

Program för kvällen:

I år blir det musik samt fokus på mat från hela världen. Projektet Global Matkultur presenteras med föredrag och försäljning av mathantverk (i samarbete med Smakminnen). Museets alla hus och utställningar är öppna, som till exempel 2 tjugotal och En annan värld – konst från Sankt Lars sjukhus.

Projekt Global Matkultur kl 16.15–21.00  
Utställning och försäljning av närproducerade matprodukter från hela världen. Föredragen hålls i Hornsbergssalen, först till kvarn.

Kl 16.15–16.35 Marloes Öhrnell (Smakminnen) berättar om projektet Global Matkultur och kokboken med nysvenskar från hela världen som delar med sig av sina recept och berättelser.

Kl 16.45–17.15 André Ramsey – Autentisk indisk mat
André Ramsey äger en rullande indisk restaurang: Heaven’s kitchen, en foodtruck som bjuder på vegetarisk och vegansk indisk mat. Under sin vistelse i ett tempel i Indien hittade André kärleken för det indiska köket.

Kl 17.30 – 18.30 Varje tugga är en tanke – Det bästa och värsta ur den 800-åriga mathistorien från den gemensamma smörknivens folk med etnolog och måltidsforskare Richard Tellström.

Ficklampspromenad för barn kl 18.00–21.30
Förr i tiden åt och drack man annorlunda saker. Frågan är om du kan lista ut vilken mat eller dryck som tillhör vilket hus? Ta med egen ficklampa eller låna på plats. Blankett finns i entrén. När du har hittat svaren väntar en liten belöning. Man börjar rundan när man vill och den tar 30-45 minuter. Passar barn från 6 år i vuxen persons sällskap.

 

Våra varumärken

Projektet Global Matkultur finansieras av
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Res jorden runt i ditt kök

Vår passion är att föra världens smaker till ditt kök, så att du kan uppleva ett globalt och kulinariskt äventyr varje dag.