Global Matkultur

Om oss

Vi har en brinnande passion för mat, historia och världens matkulturer vilket har resulterat i projektet Global Matkultur. Här delar vi kärleken för mattraditioner med dig.

En djup passion för mat

Vi brinner för mat och speciellt mat som bär på en historia. Tillsammans har vi under många år fått smaka på och uppleva mattraditioner från hela världen. Gunnar och Marloes heter vi och är både projektpartners och äkta makar som ser det som en rolig utmaning att få våra barn att smaka på historisk mat. Tårtor är mera lättsålda hos barnen än grytor, är vår slutsats.

Arkeolog och journalist

Gunnar är projektledare för Global Matkultur och är i grunden arkeolog. Sedan några år tillbaka driver han sitt företag Heritage Dynamic som erbjuder kulturarvsutveckling både inom Sverige och utomlands. Marloes har läst historia, jobbat som journalist och är en utpräglad matnerd som älskar att fördjupa sig i historiska recept. Det är jag som håller i pennan, både på hemsidan och boken. Min kärlek för gamla recept delar jag på min hemsida smakminnen.se.

Mellanöstern

Gunnar och jag har tillsammans utforskat världens smaker, speciellt under åren då vi med barnen bodde i vackra Oman, i Mellanöstern. Här köpte vi kryddor i den livliga Muttrah souq, Muscats anrika marknad. Vi har ätit den lokala söta delikatessen halva, sittandes under dadelpalmer på stora mattor, tillsammans med våra grannar som var beduiner.

Holländska rötter

Du har säkert lagt märke till mitt namn Marloes, som avslöjar mina delvis holländska rötter. Jag är uppväxt i Holland med en holländsk pappa och min mamma som kommer från Skåne. Maten som jag fick under min uppväxt är typiskt präglad av mina föräldrars bakgrund, för det blev både svensk och holländsk husmanskost och en hel del utländska rätter som nasi goreng.

Mat hemifrån

Runtom i Sverige bor matälskare från hela världen, som lagar mat som har gått från generation till generation. Mat som bär på en historia. Vi vet känslan av att äta sin egen “husmanskost” i ett land långt hemifrån. Det är det Global Matkultur handlar om, att träffa personer med rötter utanför Sverige, som delar med sig av sina mattraditioner och historierna bakom recepten. Kryddiga rätter från andra kulturer som lagas runtom i Sverige idag.

Port till kulturer

Att säga att vår passion är drivkraften bakom Global Matkultur är nog en underdrift. Vi tror att maten är en port till kulturer, traditioner och minnen. Den förenar människor, öppnar dörrar till nya världar och ger oss möjlighet att dela glädje och gemenskap. Genom Global Matkultur vill vi dela vår passion med dig och inspirera dig att skapa minnesvärda matupplevelser i ditt eget kök. Tillsammans ska vi utforska smakernas värld och skapa nya kulinariska äventyr.

Välkommen till vår värld av matkärlek!

Vår kokbok

Välkommen till “Global Matkultur” kokboken, vår kärleksfulla samling av historiska recept från hela världen. Här hittar du recept från matälskare från hela världen som har flyttat till Sverige, och med sig har de ett kulturarv i form av gamla recept som hålls levande genom att deras traditionella maträtter lagas till vardag och fest.

Inspiration i köket

Den här boken blir inte bara en inspiration för dig i köket genom en stor samling av recept från hela världen, den berättar också historierna bakom recepten. För speciellt när det kommer till gamla recept så finns det en historia att berätta.

I Global Matkultur kokboken möter du människorna bakom recepten, och de berättar sina minnen knutna till just dessa historiska rätter. Vi hoppas att dessa recept inte bara kommer att förgylla din matlagning utan också öppna dörren till nya kulinariska äventyr.

Närproducerad mathantverk

När närproducerade ingredienser som är kärleksfullt framtagna av yrkeskunniga odlare och mathantverkare används i välkomponerade recept, ja då händer magi. I kokboken presenterar vi därför olika matproducenter som är verksamma runtom i Sverige.

Getuppfödare, grönsaksbönder, osttillverkare och biodlare är bara några exempel på företagare som bidrar med hållbara produkter som med fördel används i matlagning från hela världen. Är du matproducent och vill vara del i projektet är du varmt välkommen att ta kontakt med oss, så berättar vi mer.

Var med i kokboken

Genom projektet Global Matkultur vill vi bygga kulinariska broar som skapar möten genom en gemensam passion, och det är maten. Har du dina rötter utanför Sverige och vill dela med dig av dina gamla recept, då är du varmt välkommen att dela med dig av recepten. Vi granskar ditt recept och för en bedömning om den blir en del i kokboken eller om receptet blir en del av vårt online receptarkiv här på sidan. Om vi väljer att ha med receptet i boken, så kommer en i vårt team hem till dig för att intervjua dig och ta bilder på både dig och din mat.

Kokboken kommer att publiceras i november 2024 och därför behöver vi ha ditt recept rätt fort, senast i december 2023. Om du inte hinner är det inga problem, för då lägger vi in ditt recept här på Global Matkulturs hemsida.

Förresten, visste du att du kan förbeställa boken? Det kan du göra här på sidan!

Våra varumärken

Projektet Global Matkultur finansieras av
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Res jorden runt i ditt kök

Vår passion är att föra världens smaker till ditt kök, så att du kan uppleva ett globalt och kulinariskt äventyr varje dag.