Lämna in recept

Dela dina recept med oss och vår gemenskap, och låt dina favoritmaträtter bli en del i vår kokbok och online receptbank.

Bli en del av vår kokbok

Dina recept

Här på Global Matkultur är vi övertygade om att de bästa matberättelserna delas av människor som dig. Därför inbjuder vi dig att bli en del av vår kokbok. Har du ett favoritrecept som har en särskild plats i ditt hjärta? Dela det med oss! Vi välkomnar alla matälskare, oavsett bakgrund eller erfarenhet, att bidra med sina egna smakupplevelser till vår växande samling.

Bidra med dina recept

Recept som kulturarv

Du som har flyttat till Sverige vet hur mycket det betyder med att laga mat från sitt hemland. Doften när man börjar med att tillaga den här rätten som du minns från när du var ett litet barn blir som en varm omfamning. Vi på Global Matkultur förstår vikten av detta och vill bevara det rika kulturarvet i form av gamla recept. Vi vill inte bara bevara historiska recept från hela världen, vi vill dela med oss av en mångfald av mattraditioner och detta gör vi genom en kokbok som porträtterar matälskare från olika länder som bidrar med sina godaste recept.

Historiska recept

Oavsett om du kommer från vårt grannland Finland, eller från Eritrea, Syrien eller Chile är du varmt välkommen att skicka in ditt recept. Ditt recept kan vara en smakrik skildring av din familjs kulinariska traditioner, en unik tolkning av en klassisk maträtt eller ett anrikt och gammalt recept från ditt hemland.

Bakom historiska maträtter finns ofta en intressant historia, och vi vill gärna höra din berättelse. Berättelserna om recepten kommer vi att skriva om i den här kokboken, vilket ger maten en extra dimension.

Receptarkiv eller kokbok

När du har skickat in ditt recept, så kommer vi att göra en bedömning om den passar för kokboken eller om den ska bli del av vårt online receptarkiv här på sidan. Om du blir utvald för att bli en av våra receptstjärnor, då kommer en i vårt team hem till dig för att göra en intervju och ta bilder på dig och din mat.

Närproducerad

Även de bästa recepten kan tas till nya höjder och det genom förstklassiga ingredienser. Runtom i Sverige finns många yrkeskunniga odlare och mathantverkare som tillsammans har ett stort utbud av produkter. Närodlade ekologiska grönsaker, fårkött, nyslungad honung och prisbelönt ost är bara några exempel.

När släktrecept från en annan del av världen tillagas med riktigt bra, lokalproducerade ingredienser, då uppstår magi. Är du mathantverkare, odlar frukt och grönt eller har ett småskaligt ekologiskt jordbruk, då är du välkommen att synas i både boken och delta i våra events. Kontakta oss, så berättar vi mer.

Deadline

Pratar man produktion av böcker så dyker snabbt ordet deadline upp. Så också här. Vi vill senast ha dina recept i december 2023. Boken kommer att publiceras november 2024. För inspiration är du välkommen att utforska våra online recept som bjuder på många olika mattraditioner från hela världen.

Kokboken

Global Matkulturs kokbok skickas ut som gratis e-bok och finns även att köpa på flera online bokhandel. Där kan du köpa den för en symbolisk summa och pengarna går till välgörenhet. Du kan även beställa boken som Print-on-demand bok till självkostnadspris, då får du en pärla till kokbok som kan pryda bokhyllan eller köket.

En matresa

Tillsammans kommer vi att utforska matens mångfald och skapa en kokbok som speglar den rika kulturella smältdegeln som är vår värld. Så tveka inte, låt ditt recept bli en del av vår gemenskap och låt oss tillsammans skapa en kokbok som hyllar maten från hela världen.

Våra varumärken

Projektet Global Matkultur finansieras av
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Res jorden runt i ditt kök

Vår passion är att föra världens smaker till ditt kök, så att du kan uppleva ett globalt och kulinariskt äventyr varje dag.