Lämna in recept

Dela dina recept med oss och vår gemenskap, och låt dina favoritmaträtter bli en del i vår kokbok och online receptbank.

Bli en del av vår kokbok

Dina recept

Här på Global Matkultur är vi övertygade om att de bästa matberättelserna delas av människor som dig. Därför inbjuder vi dig att bli en del av vår kokbok. Har du ett favoritrecept som har en särskild plats i ditt hjärta? Dela det med oss! Vi välkomnar alla matälskare, oavsett bakgrund eller erfarenhet, att bidra med sina egna smakupplevelser till vår växande samling.

Bidra med dina recept

Recept som kulturarv

Du som har flyttat till Sverige vet hur mycket det betyder med att laga mat från sitt hemland. Doften när man börjar med att tillaga den här rätten som du minns från när du var ett litet barn blir som en varm omfamning. Vi på Global Matkultur förstår vikten av detta och vill bevara det rika kulturarvet i form av gamla recept. Vi vill inte bara bevara historiska recept från hela världen, vi vill dela med oss av en mångfald av mattraditioner och detta gör vi genom en kokbok som porträtterar matälskare från olika länder som bidrar med sina godaste recept.

Historiska recept

Oavsett om du kommer från vårt grannland Finland, eller från Eritrea, Syrien eller Chile är du varmt välkommen att skicka in ditt recept. Ditt recept kan vara en smakrik skildring av din familjs kulinariska traditioner, en unik tolkning av en klassisk maträtt eller ett anrikt och gammalt recept från ditt hemland.

Bakom historiska maträtter finns ofta en intressant historia, och vi vill gärna höra din berättelse. Berättelserna om recepten kommer vi att skriva om i den här kokboken, vilket ger maten en extra dimension.

Receptarkiv online

Just nu jobbar vi med att skapa en kokbok och vi tar inte längre emot fler bidrag. Däremot är du varmt välkommen att skicka in dina recept som vi kan publicera här i vårt digitala receptarkiv.

Närproducerad

Även de bästa recepten kan tas till nya höjder och det genom förstklassiga ingredienser. Runtom i Sverige finns många yrkeskunniga odlare och mathantverkare som tillsammans har ett stort utbud av produkter. Närodlade ekologiska grönsaker, fårkött, nyslungad honung och prisbelönt ost är bara några exempel.

När släktrecept från en annan del av världen tillagas med riktigt bra, lokalproducerade ingredienser, då uppstår magi. Är du mathantverkare, odlar frukt och grönt eller har ett småskaligt ekologiskt jordbruk, då är du välkommen att synas i både boken och delta i våra events. Kontakta oss, så berättar vi mer.

Kokboken

Global Matkulturs kokbok kommer att skickas ut som gratis e-bok och den kommer även att kunna köpas på flera online bokhandel. Där kan du köpa den för en symbolisk summa och pengarna går till välgörenhet. Du kan även beställa boken som Print-on-demand bok till självkostnadspris, då får du en tryckt kokbok som blir ett nöje att använda och som kan pryda bokhyllan eller köket.

Tack receptstjärnorna!

Många matentusiaster har skickat in sina bästa recept och många har vi besökt under vintern och våren för att fotografera deras fantastiska rätter. Berättelserna om resan till Sverige, vikten av det kulturarvet de har fått i form av gamla recept har vi tagit till oss och kommer att läsas om i kokboken. Tack alla som har ställt upp!

Våra varumärken

Projektet Global Matkultur finansieras av
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Res jorden runt i ditt kök

Vår passion är att föra världens smaker till ditt kök, så att du kan uppleva ett globalt och kulinariskt äventyr varje dag.