Ash Sange Sir

Ash Sange Sir ( سه نگه سیر) är en av de äldsta lokala rätterna i provinsen Kurdistan, särskilt staden Mahabad. Kashk är fermenterad vassle som används mycket i det persiska köket. Påminner lite om getost i smaken. Den kan vara svår att få tag på och då kan du ersätta den med yoghurt eller crème fraîche. Om du vill få umami-smaken som är typiskt för kashk kan du riva i lite parmesan.

  • Ursprung: Kurdistan
  • 14 ingredienser

Ingredienser

Några benbitar (kalkonhals, vinge eller rygg)
Kombination av kalkonbröst och lår: 500 gram utan ben
Kashk, kan ersättas med matlagningsyoghurt eller creme fraiche 250 gram
8 glas kokande vatten
35 g vitlök, riven
1 glas linser
250 g risgryn
200 g lök, riven
1 msk salt
1/2 msk svartpeppar
1/2 msk chilipulver
1 msk gurkmeja
Rostad eller smörstekt lök
Russin

Gör så här

  1. Stek löken med smör, gurkmeja och chilipulver. Tillsätt sedan riven vitlök och benen.
  2. Tillsätt nu salt, svartpeppar och 8 glas kokande vatten och lägg på locket på grytan för att koka på låg värme i 3 timmar.
  3. Tvätta ett glas linser och koka det med vatten i 20 till 25 minuter sedan hälla den.
  4. Efter tillagning, separera köttet och tillsätt linser tillsammans med riset i buljongen och lägg på locket på grytan för att koka på låg värme, slutkoncentrationen ska inte vara lös och vattning.
  5. Vi späder ostmassan med lite vatten och kokar den i 20 minuter och tillsätter den sedan till riset och låter den koka med svag värme.När den når soppans konsistens stänger vi av värmen.
  6. Mala kalkonbröst och lår med 200 g lök, gurkmeja, svartpeppar och salt i en bunke.
  7. Forma små köttbullar från blandningen och stek dem i olja.
  8. Garnera med köttbullar, rostad lök och russin.

Presentation

Mitt namn är Juana Malekzadeh, och bor med min man och familj i Uppsala. Jag kommer från provinsen Kurdistan i Iran. Jag har många minnen till rätten Ash Sange Sir. Maten är väldigt mättande och lagas när det är vinter.

Mina morföräldrar bodde i by och min morfar var jägare och jagade olika djur och fåglar och min mormor lagade sanga sir med dem. Smaken finns fortfarande kvar och jag kommer aldrig glömma kvällarna som vi åt denna maträtt. Hela släkten bor i Iran och det är fortfarande på samma sätt. De samlas hos mormor och lagar maten och äter tillsammans när det är vinter.

juana-malekzadeh-fran-iran-uppsala-1

Se fler recept

Våra varumärken

Projektet Global Matkultur finansieras av
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Res jorden runt i ditt kök

Vår passion är att föra världens smaker till ditt kök, så att du kan uppleva ett globalt och kulinariskt äventyr varje dag.