En djup passion för mat
Vi brinner för mat och speciellt mat som bär på en historia. Tillsammans har vi under många år fått smaka på och uppleva mattraditioner från hela världen. Gunnar och Marloes heter vi och är både projektpartners och äkta makar som ser det som en rolig utmaning att få våra barn att smaka på historisk mat. Tårtor är mera lättsålda hos barnen än grytor, är vår slutsats.
Arkeolog och journalist
Gunnar är projektledare för Global Matkultur och är i grunden arkeolog. Sedan några år tillbaka driver han sitt företag Heritage Dynamic som erbjuder kulturarvsutveckling både inom Sverige och utomlands. Marloes har läst historia, jobbat som journalist och är en utpräglad matnerd som älskar att fördjupa sig i historiska recept. Det är jag som håller i pennan, både på hemsidan och boken. Min kärlek för gamla recept delar jag på min hemsida smakminnen.se.
Mellanöstern
Gunnar och jag har tillsammans utforskat världens smaker, speciellt under åren då vi med barnen bodde i vackra Oman, i Mellanöstern. Här köpte vi kryddor i den livliga Muttrah souq, Muscats anrika marknad. Vi har ätit den lokala söta delikatessen halva, sittandes under dadelpalmer på stora mattor, tillsammans med våra grannar som var beduiner.
Holländska rötter
Du har säkert lagt märke till mitt namn Marloes, som avslöjar mina delvis holländska rötter. Jag är uppväxt i Holland med en holländsk pappa och min mamma som kommer från Skåne. Maten som jag fick under min uppväxt är typiskt präglad av mina föräldrars bakgrund, för det blev både svensk och holländsk husmanskost och en hel del utländska rätter som nasi goreng.
Mat hemifrån
Runtom i Sverige bor matälskare från hela världen, som lagar mat som har gått från generation till generation. Mat som bär på en historia. Vi vet känslan av att äta sin egen “husmanskost” i ett land långt hemifrån. Det är det Global Matkultur handlar om, att träffa personer med rötter utanför Sverige, som delar med sig av sina mattraditioner och historierna bakom recepten. Kryddiga rätter från andra kulturer som lagas runtom i Sverige idag.
Port till kulturer
Att säga att vår passion är drivkraften bakom Global Matkultur är nog en underdrift. Vi tror att maten är en port till kulturer, traditioner och minnen. Den förenar människor, öppnar dörrar till nya världar och ger oss möjlighet att dela glädje och gemenskap. Genom Global Matkultur vill vi dela vår passion med dig och inspirera dig att skapa minnesvärda matupplevelser i ditt eget kök. Tillsammans ska vi utforska smakernas värld och skapa nya kulinariska äventyr.
Välkommen till vår värld av matkärlek!