pexels-pixabay-325944

Närproducerad mat

Hållbar mat

När svenskt, närproducerad mat används för maträtter från jordens alla hörn, ja då uppstår magi. Träffa yrkeskunniga odlare och mathantverkare som producerar de bästa råvarorna.

Marketing Events Global Matkultur-3

Hållbarhet

Även den enklaste maten lyfts till nya höjder när högkvalitativa råvaror används. Vi på Global Matkultur värnar om miljön och ser småföretagare som nycklar till hållbarhet, både för jorden och för samhället i stort.

Mathantverk

Runtom i Sverige finns många yrkeskunniga odlare, småskaliga jordbruk och mathantverkare som tillsammans erbjuder en stor variation av förstklassiga produkter som passar kök från hela världen. Utbudet av olika sorters lokalt odlade frukt och grönsaker har med tiden blivit allt större och mer varierad.

Uppfödare av får och getter hjälper till att hålla ett öppet landskap och mejerister tillverkar en lång rad mjölkprodukter, bland annat olika kvalitetsostar. Tack vare alla dessa producenter, som kärleksfullt och med passion har framställt sina produkter, får du de bästa ingredienserna till din matlagning.

IMG_5082-cropped

Husmanskost

Egentligen är det en självklarhet att välja produkter som är närproducerade. Det har vi gjort i alla tider, för det har varit nära till hands. Och just det ger en fingervisning om hur maten vi äter idag, och som vi ser som svensk husmanskost, har uppstått.

När du äter dina köttbullar, kåldolmar eller falukorv, då är det mat som genom andra kulturer har kommit till Sverige. Personer från andra länder har genom århundranden flyttat hit, och tagit med sig sina goda mattraditioner. Recepten fick de med sig, men de fick tillagas med lokala råvaror.

Närproducerad

Här på Global Matkultur brinner vi för maträtter i alla dess former och gläds över att se en allt större variation av historiska recept som genom åren har kommit till Sverige, tack vare matälskare från hela världen som har flyttat hit. Om du kombinerar lokalt producerade råvaror med recept från när och fjärran, då uppstår något fint. Då får du en välsmakande måltid som är bra för vår planet, som är hållbar och som främjar lokala företagare.

pexels-alesia-kozik-7342717

Möten

Genom projektet Global Matkultur vill vi utöka de lokala matproducenternas kundgrupper genom att visa upp deras hantverksmässigt framställda produkter för personer som har sina rötter utanför Sverige. Vi tror dessutom att ett möte mellan producenterna och andra kulturer kan inspirera till att framställa nya produkter och se på vilka olika sätt produkterna kan användas i matlagningen. Och vem vet, kan ett möte även ge uppslag till att odla grönsaker och spannmål från andra breddgrader.

Samarbete

Är du matproducent och vill synas här på webbsidan, finnas med i kokboken eller delta i ett av våra event hösten 2024, då är du varmt välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer.

about-ost2 - kopia

Mathantverk när det är som bäst

Mathantverk är riktig mat. Såsom den ska vara, en självklarhet där endast bra råvaror utgör grunden. Genom projektet Global Matkultur har vi sett att det är många runtom i världen som har flyttat hit som är uppväxt med just detta. Oftast är det egenodlade grönsaker och kött från den egna gården, vilket ger en garanti på kvalitet och vilket betyder mycket för smaken.

Här får du läsa om ett riktigt fint exempel på mathantverk från den Uppländska landsbygden.

Skogsbackens ost

Om man följer småvägarna som letar sig fram bland Upplands bördiga åkrar, skog, och som passerar gårdar och hus, då kommer man fram till Skogsbackens ost, där kravmärkta ostar av högsta kvalitet tillverkas. Marih och Ramon Jonsson är eldsjälarna bakom det lilla mejeriet, som har fått flera utmärkelser.  

 

År 2010 gick startskottet för Skogsbackens ost utanför Örsundsbro i Uppland, vilket många är tacksamma för, för efterfrågan är enorm. Hållbarhet är ett nyckelord i tillverkningen av deras stora sortiment av en rad olika sorters ostar. Hela 40.000 liter ekologisk mjölk från Folsberga mjölkgård utanför Enköping utgör grunden för ostarna. Solpaneler förser det lilla mejeriet med hållbar el.  

 

”Ingen av Skogsbackens ostar blir riktigt likadan. Därför blir också ostarna en ny smakupplevelse varje gång.” 

 

Ost är en uppskattad ingrediens i rätter från hela världen. Det kan handla om riven hårdost direkt på olika rätter, eller som topping på en gratäng där osten sakta får smälta i ugnen är bara några exempel. Skogsbackens ost tillverkar också Eldost, det svenska svaret på Halloumi. Andra ostsorter är blåmögelost, cheddar och brieost. På Skogbackens osts hemsida hittar du hela sortimentet.  

 

Marih och Ramons ostar finns i utvalda butiker, på restauranger, konferensanläggningar och lokala marknader. Vi på Global Matkultur brinner för närproducerad mat som kan användas för recept från hela världen. På Skogsbackens osts hemsida kan du läsa mer om företaget och alla deras goda ostar. På deras Facebooksida hittar du senaste nyheterna.   

Våra varumärken

Projektet Global Matkultur finansieras av
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Res jorden runt i ditt kök

Vår passion är att föra världens smaker till ditt kök, så att du kan uppleva ett globalt och kulinariskt äventyr varje dag.