Events

Välkomna att besöka och delta i Global Matkulturs events där vi bjuder på marknader med smaker från hela världen, närproducerat mat och förstklassig mathantverk, föredrag och olika aktiviteter.

Event i Lund och Stockholm

Projektet Global Matkultur består av olika delar varav en är att organisera två events. En på Kulturen i Lund och en i Stockholm. Första eventet ägde rum den 22 september 2024 på Kulturen i Lund och nästa kommer att vara i Stockholm under våren 2025.

Målet med Global Matkulturens events är att skapa en mötesplats för nysvenskar, matproducenter och mathantverkare som långsiktigt kan leda till nya kundgrupper och produkter. På marknaden får allmänheten bekanta sig med det enorma utbudet av mat från hela världen och närproducerat mat.

På våra events hålls även föredrag med temat mat från hela världen som har kommit till Sverige och hållbar, närproducerat mat. Richard Tellström, etnolog och måltidsforskare, är en av våra föredragshållare.

 

 

 

Kulturnatten i Lund

Under Kulturnatten i Lund den 22 september 2024 hade vi vårt första event i samarbete med Kulturen i Lund. Rekordmånga besökare kom för att smaka på mat från hela världen och lyssna på föredrag.

Vi vill tacka alla deltagare, både försäljare, mathantverkare, föredragshållare och besökare för att ni tillsammans gjorde detta till en lyckad event. Och så klart ett stort tack till Kulturen i Lund för ett fantastiskt samarbete!

Nedan ett utdrag från programmet:

Program för kvällen:

I år blir det musik samt fokus på mat från hela världen. Projektet Global Matkultur presenteras med föredrag och försäljning av mathantverk (i samarbete med Smakminnen). Museets alla hus och utställningar är öppna, som till exempel 2 tjugotal och En annan värld – konst från Sankt Lars sjukhus.

Projekt Global Matkultur kl 16.15–21.00  
Utställning och försäljning av närproducerade matprodukter från hela världen. Föredragen hålls i Hornsbergssalen, först till kvarn.

Kl 16.15–16.35 Marloes Öhrnell (Smakminnen) berättar om projektet Global Matkultur och kokboken med nysvenskar från hela världen som delar med sig av sina recept och berättelser.

Kl 16.45–17.15 André Ramsey – Autentisk indisk mat
André Ramsey äger en rullande indisk restaurang: Heaven’s kitchen, en foodtruck som bjuder på vegetarisk och vegansk indisk mat. Under sin vistelse i ett tempel i Indien hittade André kärleken för det indiska köket.

Kl 17.30 – 18.30 Varje tugga är en tanke – Det bästa och värsta ur den 800-åriga mathistorien från den gemensamma smörknivens folk med etnolog och måltidsforskare Richard Tellström.

Ficklampspromenad för barn kl 18.00–21.30
Förr i tiden åt och drack man annorlunda saker. Frågan är om du kan lista ut vilken mat eller dryck som tillhör vilket hus? Ta med egen ficklampa eller låna på plats. Blankett finns i entrén. När du har hittat svaren väntar en liten belöning. Man börjar rundan när man vill och den tar 30-45 minuter. Passar barn från 6 år i vuxen persons sällskap.

 

Våra varumärken

Projektet Global Matkultur finansieras av
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Res jorden runt i ditt kök

Vår passion är att föra världens smaker till ditt kök, så att du kan uppleva ett globalt och kulinariskt äventyr varje dag.